Historie


 

Hoe is het begonnen?

 

Meer dan 50 jaren geleden waren Lub Benjamins, Johannes de Jonge, Jan Baima en Johan Benjamins de oprichters van T.O.G. ("Tot ons Genoegen"). Dat was om precies te zijn op 20-06-1962.

Met 23 gebruikte huurinstrumenten is de start gemaakt. De huurprijs was f1.- per instrument per maand. Na een jaar konden we 19 nieuwe instrumenten en 1 gebruikte bas aanschaffen voor een bedrag van f6800.- bij de firma v/d Glas. Wel moest er een lening worden afgesloten van f6000.- bij de Raiffeisenbank, met een borgstelling door Jan Baima en Johannes de Jonge.

 

Ledenlijst T.O.G. 18 augustus 1962

* J. Baima                         * Joh. Benjamins 

* L. Benjamins                  * J. Booy  

* A. Cremer                      * D. de Jonge  

* J. de Jonge                    * J. de Jonge  

* C. Likkel                        * M.Lunenborg  

* P. Post                          * P. Slomp  

* F. Snippe                       * H. Snippe  

* H. Supheert                   * M.Vos  

* G. v/d Weide                  * J. v/d Weide  

* H. Zomer

 

De repetities zijn begonnen in een lokaal van de oude Lagere School en daarna in het dorpshuis. Vervolgens tijdelijk in het Gereformeerde kerkje en nu dus weer in het dorpshuis op de dinsdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur.

 

Van T.O.G. naar de Breiberger Muzikanten

Gekozen voor de naam 'De Breiberger Muzikanten' is omdat rond 1975 het ledental behoorlijk terug liep. Toevallig kwam rond deze tijd de Tirolermuziek in opmars en hierbij maakten we van de nood een deugd. weinig leden waren benodigd voor een Tirolerkapel. We hadden geluk dat de dirigent destijds, Ton Stoker, een "begeisterde" Egerländer in hart en nieren was.

Ten Zuidoosten van Dalerpeel ligt de zogenaamde Breiberg. Deze naam kwam voort uit een herder die vanaf de nattige Berkmeer naar de wat hoger gelegen heuvel (berg) zijn schapen hoedde. Bij het waken van de schapen besloot deze herder te gaan breien. Zo ontstond de naam de Breiberg. 
(historie verkregen door o.a. overlevering van onze ere-voorzitter Johannes de Jonge)

In de jaren die volgden na deze Tiroler periode is het repertoire langzaam aangepast. Nu hebben we als orkest een veelzijdig en verrassend repertoire, van Klassiek tot Pop en van Rock tot Koraal.

Omdat de naam ´De Breiberger Muzikanten´ niet meer past bij ons huidige muziek arrangement is besloten, na stemming onder de spelende leden, deze naam vanaf 2017 te wijzigen in ´de Breibergers´.

Zo blijven we toch herkenbaar onder het publiek. 

 

De dirigenten door de jaren heen:

* Jan Baima

* Jan ten Hoonte

* Jacob Koster

* Henk Mink

* Ton Stoker

* Bert Huizing

* Gerrit van Oort

* Douwe Fekkes

* Henk Kruimink (heden)

 

Acties

Om als vereniging te kunnen overleven is er geld nodig in de kas. Daarom werden er allerlei acties en activiteiten bedacht. Als eerste actie werd er rond de jaarwisseling oliebollen gebakken en aan de man/vrouw gebracht. Na enkele jaren haalde men de oliebollen van Firma de Jong uit Coevorden en hoefden we de bestellingen alleen maar af te leveren.

Andere acties waren o.a. verkoop van balpennen met opdruk, bierglazen met "T.O.G." erop (er zullen vast nog wel mensen zijn die zo'n bierglas in de kast hebben staan..?)

Ook hebben we bieten gerooid, aardappelen gekrabd, loterijen gehouden...en zelfs gevent met rode kool!

 


De Breibergers in de geschiedenis:

 

Verhaald door Huib Minderhoud

 

Klik op de foto voor de website van Huib.

 

De muziekvereniging in aktie tijdens van de velen dorpsfeesten
De muziekvereniging in aktie tijdens van de velen dorpsfeesten

'Uit de levensloop van onze ere-voorzitter

Johannes de Jonge' 
........Samen stichten ze in 1965 de muziekvereniging "Tot Ons Genoegen", waarvan Johannes voorzitter en muzikant wordt en Jan Baima dirigent.

Later zal de naam van de vereniging veranderd worden in "De Breiberger Muzikanten".

 

Evenals in het zakenleven is Johannes ook hier een meester in het bedenken van "stunt". De uitvoeringen van T. O. G. trekken altijd veel belangstellenden, omdat er steeds wel wat bijzonders te beleven valt. Johannes wil bij bijzondere gelegenheden graag alles tot in de puntjes regelen.

Hij maakt altijd een draaiboek, waaraan ieder zich volledig te houden heeft. Zo is hij meester van de situatie. Hij is ook mede-oprichter van het dorpshuis en wordt na verloop van een aantal jaren ook daar voorzitter van. 

 

Meer lezen over onze ere-voorzitter Johannes....??    Klik dan hier

Johannes de Jonge Dalerpeel Dalen
Johannes de Jonge en Bartha de Jonge-Zomer tijdens ons 50 jarig jubileum in 2012